2015. október 30., péntek

Síma lángos


Fél kiló liszt kb,
Fél csomag élesztő,
Fél kanál só,
Kávéskanál cukor, (éppen hogy)
Langyos víz,
Pár kanál olaj,
A sütéshez olaj szükség szerint.

Langyos cukros vízben az élesztőt megfuttatjuk, és az átszitált liszthez öntjük. Rászórjuk a sót és alaposan kidolgozzuk.
Félóra pihenés után pici olajat öntünk a tészta oldalához a tálban és kicsit aláengedjük. Emelgetjük a tésztát és olajos lesz az alja. Forró olajat készítünk, és tépdessük a tésztát formázzuk alakítjuk, olajos kézzel. Nem mindig lesz kerek, de az nem olyan fontos.
Nagyon jó ha van, aki kiveszi közben, nem lesz az olló olajos. Nekem nem volt itthon senki, csupa olaj lett a nyele a kiszedő ollónak. Nem olló csak a családi szótárban használjuk.
Gyors és olcsó akár uzsonnára, vagy vacsorára, fokhagymás tejföllel, vagy mással...



2015. október 12., hétfő

Októberi orgonák

Nem eltévedés, ezek a mai napon készült fotók. Kicsik aprók, de látható hogy ők a lila orgonák. Nem tudom mit keresnek a kertemben, de itt vannak, bolondos ősz.

2015. október. 12

2015. szeptember 22., kedd

Paradicsomos saláta


 A link mutatja az alapsaláta öntetét és összetevőit. Itt csak a pár kis késői uborka a plusz, és az hogy ebből sikerült fotózni, mielőtt eltűnt volna a végtelenbe. Itt a parányi zöldhagyma nem karikázva van, kicsit hosszabb csíkokra, mert karikázva meg sem találtam volna benne.


A bazsalikom csak dekoráció.

2015. szeptember 18., péntek

Saláta vegyesen(paradicsom)



Ez is egy vegyes saláta bár a fő alkotóeleme a paradicsom. itt összeszedtem az apró paradicsomokat. Van benne koktél paradicsom is pirosban és sárgában. Ez nem előírás, csak ilyenek voltak a kertben. Lehet egyszerűen bármilyenből
   
paradicsom
só,
öntethez:
         ecet(csak egy gondolatnyi mennyiség, hiszen a só a fő alkotóelem)
        csipet cukor
        hagymazöld(vékony, snidling, ha van)
        só
        kevés víz
  Az egész öntet csak jelképes, hiszen a paradicsom is ad levet. 
Megmostam paradicsomokat és négy felé vágtam hosszában. A picurkákat csak kétfelé, még így is aprók voltak. Gyengén megsóztam és hagytam pihenni egy kicsit. Közben az öntetet elkészítettem mérés nélkül, de szájízre. itt már a rutin is működik nálam. Olajat(néha elhagyom) az ecettel és a cukorral összekevertem. belekarikáztam a hagymazöldet(kis zöld úszógumik lettek). Nem fűszereztem jobban meg, hiszen alapból finom a sós paradicsom. Mire az öntetet rátettem, volt egy kis saját leve. Éppen hogy ráöntöttem a levet, semmi komoly keverés, csak alig.
 Fotó nincs a készről, mert elfogyott idő előtt.
Lehet más növényekkel keverni, ha színesebben szeretnénk, zöldpaprikafélék, fehéren és félig pirosan is. Most csak a legegyszerűbb alapot készítettem el, a színek pótolták a többit.