2015. május 31., vasárnap

Cseresznyés szelet

Májusi cseresznye gyereknapra. Szépen beérett, vagy inkább már túlérett a cseresznye, de még egy pite belefér a korai szezonba. Még két napja elterveztem, és beszereztem a hozzávalókat, mert vasárnap már nincs bolt.
Most csak kelt tésztából készült minden extra nélkül, de az élesztő mellé egy csípet sütőport is a lisztbe szórtam.

1csomag friss élesztő
1 tojás
1 evőkanál margarin
csípet só
egy - két kanál étolaj
fél sütőpor
tej
liszt
cukor(vagy édesítő)
Az élesztőt egy kis langyos édesített tejbe megfuttattam. A lisztet egy tálba öntöttem, nem mértem, csak saccoltam egy tepsihez, és beleszórtam minden hozzávalót, szobahőmérsékleten. A végén a felfuttatott élesztőt is hozzáadtam az egészhez. összekevertem és tejjel pótoltam hogy valami egynemű massza legyen belőle. Hagytam egy félórát pihenni, közben a cseresznyét kimagoztam frissen, kis édesítőt szórtam rá. A tésztát  tepsibe tettem( kicsit belisztezve az alját) és még ott is pihent egy kicsit, hogy keljen, csak úgy szemre. A tetejére szórtam a cseresznyét, picit belenyomtam a szemeket, ne guruljon el a tésztán. Ami levet engedett, azt félretettem, majd jó lesz valamire, akár inni, egy kis vízzel hígítva. Sütőbe tettem és szép magasra megnőtt, a teteje ahol kilátszott kezdett pirosodni. A friss cseresznye nem nagyon engedett levet, szinte száraz volt a tetején. Lehet hogy az esőt hiányolta ő is az elején.
A fotózáshoz kivittem a szeletet, hogy élethűbb kép legyen.


A leeső szemet elfogyasztottam, hogy ne legyen a képen, de közbe kattintottam.


Itt is van egy fajta leírva.

2015. május 22., péntek