2015. március 22., vasárnap

Zöldbabfőzelék



fél kiló zöldbab

kevés liszt
tej
tejföl
fél kanál olaj

A zöldbabot megtisztítjuk a két végét levágva. Ha kell szálkátlanítjuk, a végét oldalirányba húzva. Ha szálkás fajta akkor darabolás közbe is lehúzzuk a szálkákat. A legjobb persze, ha fiatal a bab és szálkamentes. A Juliska félék szálkásak, mégis finomak fiatalon. Ha mirelittel dolgozunk, akkor ez a lépés kimarad.
Megmossuk és felrakjuk vízbe főni, hogy elfedje a babot. Picit sózzuk a levét és közben elkészítjük a habarást és a rántást. Nálunk szokás mellé egy nagyon pici rántás is, halványra pirítva egy csöpp lisztet az olajon. Más íze lesz mint a sima habarással. A rántást egy kevés hideg vízzel felöntjük, és ha majdnem jó a zöldbab hozzáöntjük.
 Egy kanál lisztet elkeverünk tejbe habverővel, csomómentesen, lassan hozzáöntjük a habarást is a főzelékhez. Ha összeforrt készen is van. Tálaláshoz lehet egy kis tejfölt is tenni bele, vagy mellé. Köret tetszőleges, lehet bármi.

2015. március 16., hétfő

A nap vége felé

Tegnapi naplemente pár képen. Kicsit életlenek, de a másik oldalon már sötét felhők közelednek.


2015. február 3., kedd

Hájas

Egy kis téli csemegézés, akkor is jól esik, ha nincs hóesés az ablakon kinézve. A kelt tésztát télen sokkal többször készítjük, mint a nyári hónapokban. Hogy szokás, vagy a téli kalóriapótlás? Igazán mindegy.

Már meg van írva a receptje, alul belinkeltem, annyi a különbség hogy itt háromsarkosakat is hajtottam.
A töltelékek is változtak, itt a diósak is megjelentek.
Itt kikukucskált a a lekvár, nem nyomtam össze eléggé. Nem okozott gondot, ez is elfogyott.

 Itt a recept olvasható:
http://holabda.blogspot.hu/2013/01/kelt-hajas.html


A kelt tésztákat nem soroltam a sütemények közé, valami régi beidegződés hogy ennek kalács volt a beceneve. Most rájöttem, hogy nyugodtan lehetett volna, na majd ha lesz kedvem jóvá teszem.