2015. február 11., szerda

Pihenés





Lemegy és megpihen, elalszik.
Szép álmokat!

2015. február 3., kedd

Hájas

Egy kis téli csemegézés, akkor is jól esik, ha nincs hóesés az ablakon kinézve. A kelt tésztát télen sokkal többször készítjük, mint a nyári hónapokban. Hogy szokás, vagy a téli kalóriapótlás? Igazán mindegy.

Már meg van írva a receptje, alul belinkeltem, annyi a különbség hogy itt háromsarkosakat is hajtottam.
A töltelékek is változtak, itt a diósak is megjelentek.
Itt kikukucskált a a lekvár, nem nyomtam össze eléggé. Nem okozott gondot, ez is elfogyott.

 Itt a recept olvasható:
http://holabda.blogspot.hu/2013/01/kelt-hajas.html


A kelt tésztákat nem soroltam a sütemények közé, valami régi beidegződés hogy ennek kalács volt a beceneve. Most rájöttem, hogy nyugodtan lehetett volna, na majd ha lesz kedvem jóvá teszem.

2015. január 29., csütörtök

Itt a tél

Megérkezett az évszak első hava, gyorsan 
lefotóztam még sötétben, mert reggelre nem biztos, hogy találok még valamit. Lassan erre már a szánkó csak nosztalgia lesz, elrakva a jobb időkre, vagy kirándulásra.
 A borostyán mögött a sötét éjszaka és pár hópehely csillanása.

 A kerti zsálya könnyen megközelíthető sötétbe is, ezért ő is a fotóalanyok közé került. Őt nem zavarja a hó, hiszen télen is megtartja a lombozatát.




  
A borostyánt könnyű volt lekapni, persze vakuval. Ha villanyt nyitok az udvaron sokkal rosszabb lett volna a felvétel.

2015. január 21., szerda

Farsang ideje egy kis fánkkal


 Lassan itt a tavasz, és a farsang is megkezdődött naptárilag. Ennek örömére jöhetne a farsangi fánk. Nálam nem viselt most ilyen nagy nevet, csak egyszerű és gyors fánk lett. A fotók olyanok lettek, hogy borzalmas. Lehet hogy elfáradtam, vagy nem figyeltem, nem is tudom. a kistányéron készültek(alul) úgy néznek ki, mintha a több dimenziós fotózáshoz kaptam volna kedvet. Csak az éles és tiszta, nálam elmosódott az is. Talán a melegre is ráfoghatnám, hogy párás lett, pedig csak a fotós volt ügyetlen, de nagyon. Nem baj, mire legközelebb sütök elfelejtem megírni. Nem akarom a tavalyi képet felhasználni, így az igazi.

Jöjjön az a recept:
Kell hozzá:
fél kg liszt
1 csomag élesztő
csipet só
6-8 dkg vaj
egy kanálka cukor(futtatáshoz)
tej
4 tojás

A sütéshez olaj, és persze a végén valami lekvár, vagy amit szeretünk, porcukor stb...
A cukros langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg  kel az élesztő (kovász), addig a tésztához valókat adagoljuk. A lisztet tálba öntjük, ha szitáljuk kicsit levegősebb lesz, ez is segít, hogy finomabb legyen a tészta. Hozzáadjuk egy kis mélyedésbe a közepébe a tojássárgáját. A kevéske sót szétterítjük a liszten(van aki kihagyja, de én nehezen tudom elképzelni nélküle). A tojás fehérjét habbá verjük egy csepp citromlével(ha nincs itthon, elég 1 csepp ecet is). A megkelt élesztőt is hozzáöntjük a liszthez a mélyedésbe és az olvasztott vajat is, hozzá adjuk. kicsit összekeverjük és a tojásfehérjét is hozzáadjuk. Ha szükséges még adunk hozzá langyos tejet, amig a tésztát összekeverjük. Fakanállal dagaszthatjuk a tésztát, nem árt ha befogjuk a ráérős családtagokat is pár percre, mert akkor gyorsabban jönnek a hólyagok. Amikor már a hatalmas buborékokat is látjuk, kicsit pihentetjük a tésztát, de lehet azonnal is kezdeni sütni. Én hagyom kelni egy kicsit, majd kiszaggatom és elkezdem sütni, közbe is kel egy csöppet. Bő olajba kell dolgozni, és nem túl sűrűn rakni, hogy legyen helyük  növekedni, esetleg megfordulni. A szalagoknál segítség, ha lefedjük az edényt egy-két percre az első oldalnál. Az olaj hőmérsékletére kicsit figyelni kell, mert a túl forró éget sütés helyett.
Ez kicsit lágyabb tészta mintha kézzel dagasztanánk, nem is lesz annyira szabályos az alakja, de hatalmasra nőnek a fánkok, igaz hogy rengeteg a levegő benne. Amikor beleharapunk a laza lágy falat apróvá zsugorodik a fogak alatt.
Lehet fogyasztani lekvárral(ki milyet szeret), vagy csak porcukorral megszórva. Én szívesen eszem natúran, de a nutella is került már mellé az asztalra.

Van még egy másik fánk recept is, majdnem ugyanilyen, de mégse teljesen azonos.
Itt egy recept