2014. június 30., hétfő

Aszalt gyümölcs(cseresznye)

Újra itt a meleg idő, és eszembe jutott, hogy kezdhetem az aszalást. Most a közép érésű cseresznye lett az első áldozatom. Még nagyobb mennyiségbe nem csináltam cseresznyét, csak egy pár marékkal, de kapós volt.  Haladós a szedés, mert az idén elég nagy szeműeket hozott a fa egyik oldala, azért az északi felén is elfogadható, mert a vége felé ráfanyalodtam, hogy ne kelljen a fa tetejére létrázni, csak a lépcsőskés apróságról szedegettem. Valahogy jobban bízok a lefelezett cseresznyében, hogy lakómentes, ezért eleve úgy terveztem. Megmostam a leszedett szemeket és lelkesen feleztem. Közben azért ellenőriztem, hogy van-e vendég, de nem volt, viszont pár szem kezdett már barnulni és ezektől megszabadultam..
Ne részletezzem, a vége felé már sokalltam is a leszedett mennyiséget egy délutánra. Mindegy elkészült és már teregettem is ki a napra a jó melegbe, lefedtem a vékony anyaggal és ruhacsipeszekkel rögzítettem a szél ellen, meg persze az esetleges méhecskéktől egyebektől. Minden nap többször átkevertem egy kicsit, ha arra jártam, ő már lassan készen van.


Ideje is, mert összetereltem, hogy átadja a helyét a meggynek. Ma már azt raktam a legnagyobb részre, amikor az eső megengedte, ilyenkor kicsit nehezebb, hiszen fedél alá kell helyezni az egész tákolmányt. Most már látszik, hogy a sok cseresznye összemegy és egész kis helyen lehet tárolni, a majdani vitaminhiányos időkre, vagy csak, csipegetni úgy. Szükségből a gyümölcslevesbe is elférne,  de arra jó lesz az üveges is.

Gyengék lettek a  fotók, a meggyről se lett túl jó, de nála megvárom hogy meg aszalódjon.Véleményem szerint akár erkélyen is elkészíthető egy kis türelemmel, ha nincs gépünk és nem akarunk rá beruházni, mert nem használjuk ki. A napfény megvan és a meleg mindenhol jelen van. Ha a cseresznye nem is, de a meggy termés rengeteg.

 Most fedeztem fel ezt a kis makróképet a cseresznyéről, hát akkor jöjjön ide ő is. Igaz hogy kicsibe raktam ide, de kinagyítható, csak étvágycsinálónak. Nekem meg ki kell bírni, hogy csak mértékkel egy két félszemet..

2014. június 24., kedd

Meggylé (szörp, dzsem)

Hozzávalók: (hogy ezt minek írjuk le, ezen már sokat gondolkoztam)
Meggy
cukor (nálam édesítő kerül bele)
Nátrium-benzoát

Most az hogy leszedjük a meggyet természetes, ha nem vásároltuk valahonnan. Ha magunknak szedjük nem sok szár lesz rajta, sokkal gyorsabban haladunk. Leszedjük a maradék szárat és átmossuk a meggyet többször. Itt már dönteni kell, hogy meggy húsát felhasználjuk-e vagy eldobjuk.
Ha nem kell, akkor elmaradhat a magozás. Én magoztam, hiszen a meggyhús tökéletesen felhasználható lekvárokhoz, krémekhez. A kimagozott meggyet  ledaráljuk, vagy kézzel kicsit összetörjük, és engedjük hogy a levet kiadja. A legtetejét  megszórjuk kicsit cukorral (vagy édesítővel) mielőtt lefedjük, és hagyjuk pihenni 8-10 órát, érdemes sok édesítőt(cukrot) tenni hozzá, hiszen elolvad a pihenés alatt. Mikor letelt, akkor leszűrjük a levét, ha szeretnénk hogy a szörp legyen sok, akkor textilen is átszűrjük teljesen lecsöpögtetve, csak a tömény hús marad ki. A léhez adagoljuk a cukrot(édesítőt)ha kell még, és elkeverjük benne amíg megolvad(cukor, kb. 70dkg 1 liter léhez, de ha a meggyhez adjuk alapból, akkor is hasonló az arány). Ha nem teszünk hozzá vizet, hidegen is elrakható. Az édes szörpöt üvegekbe adagoljuk csipet tartósítót szórunk a tetejére és lezárjuk, mehet a polcra. (A tartósítót tehetjük egy vékony réteg celofánra a tető alá, akkor nem kerül a befőttbe, de segít az elállásban.)
Ha teljesen biztosra akarunk menni(nagyon sok soká használjuk el) lehet forralni is a szörpöt és úgy rakni az üvegekbe, a szokásos száraz dunsztba pakoljuk másnapig pihenni.

 Lekvár, dzsem:
A kimaradt meggyhúst feltesszük a tűzhelyre és folytonos keverés mellett lekvárrá főzzük. Ha nem akarjuk hogy darabos legyen, akkor egy kicsit mixerrel összetörjük, de nem fontos. Félkészen megkóstoljuk, hogy elég édes-e, itt még lehet édesíteni, ha szükséges, de utána addig főzzük míg elolvad, eloszlik a cukor. Ha készen van, üvegekbe adagoljuk, lezárjuk, és mehetnek a szörpök mellé. Nem kell sokáig főzni, elforralni a levét, gyorsan kész van.


2014. június 12., csütörtök

Foci világbajnokság 2014

Megindult a foci világbajnokság 2014-ben a mai napon. A vendéglátó ország Brazília. A kabalaállat a (matakó)tatu Fuleco nevet viseli, a brazil zászló színeiben ábrázolva. Nekem tetszik ez a kis állat, de ezzel nem vagyok egyedül.

Itt minden eredményt megtalálunk és követhetjük az eseményeket, eredményeket.
Ezen kívül persze sok helyen, csak a fotelt a tv elé, azoknak akik nem tudnak személyesen odautazni, és ez a többség. Kis rágcsálnivaló és egyebek...
Néhány hangos szó, ha már valaki besokallt, mivel az időeltolódás jelentős és elég későre kerülnek a közvetítések. Az MTV adásában lesz a közvetítés alapja, de azért más csatornákon is kapunk híreket..
Ha felmondja a tv, és a net külön van, elég bepötyögni ,,foci vb online közvetítés" és néhány címet kidob a Google.

Nyári képek

Nyár pár fotóval
 

2014. május 30., péntek

Eperszörp(lé)

 Megvártam a kész italt a fotóhoz.

A maradék epret összegyűjtögetem a hűtőbe, vagy ha kevesebb a fagyasztóba rakom amíg összegyűlik. Ez főleg a vége felé érvényes, amikor már apróbbak a szemek és eléggé deformáltak. Most egybe volt egy közepes tállal, nem fogyott el, ezért az első adagot elkészítettem.
Megmosás  és a szárak eltávolítása természetesen az első, most a sok eső miatt még több mosás is kellett.  Beraktam az összeset a hűtőbe és hagytam pihenni egy estét, éjszakát. Ami közbe elfogyott a hűtőből, azzal nem kell dolgozni, maradékot használtam fel a befőzésre. Hogy minek nevezzem? Szörp vagy inkább eperlé, nem is tudom, de nem a néven múlik.
 kb. hozzávalók
2 kg eper
6-8 dl víz
(1,5 kg cukor helyett) a végén dobtam bele egy kis édesítőt.
csípet nátrium-benzoát
Egy zománcos fazékba beleöntöttem  az epret és annyi vizet hogy éppen ellepje. Fölforraltam lassú tűzön a vége felé őrködve, hogy ki ne fusson(ennek a fajtának ez szokása). Kicsit hagytam forrni, hogy teljesen megpuhuljon. Leöntöttem a nagyja levet tésztaszűrön át, az eperszemek szét se estek, a maradékot összetörtem és azt egy már átszűrtem. Az egész levet feltettem hogy forrjon újra össze, még forrón adtam hozzá egy kis édesítőt és gyorsan üvegekbe öntöttem, kis tartósítót kapott, lezártam az üvegeket. Újságpapírba tekertem (fogalmam sincs miért, így csinálom) majd ruhákba, száraz dunsztba. Ez nem igazi szörp, hiszen kevesebb az édességtartalma a megszokottnál, de télen finom.
Ami kimaradt gyümölcshús, azt a fagyasztóba tettem, a nyári nagy melegbe, majd felhasználom valamihez(krémnek egy ki aludttejjel, vagy hasonlónak jó hidegen). Végső esetbe lekvárnak is tökéletes.



.

2014. május 26., hétfő

Hársfa virágzása

 Itt a hársfavirágok szezonja, ez azért is érdekes mert tavaly a szárítás módszeréről június elején írtam részletesen ezért azt most kihagyom, a linkről elérhető. Most korábban jött a virágzás, kicsit korábban kezdhetnénk szárítani, csak párásabb a levegő, hogy természetes körülmények között tudjuk szárítani.
 Azért érdemes többet gyűjteni, mint amit elfogyasztunk, hiszen a fürdővízbe szórva is nagyon jót tesz a testnek. Más növények szárított elemeivel együtt tökéletes gyógyteakeverék készíthető. Magában a hársfateából sokat fogyasztani nem praktikus, váltakozva más teákkal érdemes inni.
Amikor virágzik a hársfa a környezete csodás illatot áraszt. A lepkék is szívesen látogatják, volt év amikor tömegesen voltak jelen a fákon. A méhek is szívesen látogatják és a mézet készítenek. A méz is rendelkezik a gyógyhatásokkal (köhögés ellen, görcsoldó, álmatlanság ellen). A színe világos sárgától egészen sötét árnyalatig előfordul, kicsit kesernyés ízű és erős illatú de finom. Az ára is borsos, csaknem az akácmézzel vetekedik.
Sütni, főzni nem túl praktikus, mert kiemeli az utóízt, de simán tökéletes a gyógyhatás.