2013. augusztus 31., szombat

Krumpli leves



Szükséges:
krumpli
egy szál sárgarépa
1 paradicsom
1 fehér paprika
1 kanál liszt
kiskanálnyi őrölt paprika
zsír vagy olaj
kömény

vörös és fokhagyma
petrezselyemzöld
bors

A hagymát megpirítjuk háromnegyedig és rádobjuk a lisztet, kicsit pirítjuk és közbe a fokhagymával együtt a köményt is rászórjuk. Ha jó, rászórjuk a paprikát és beledobjuk a felkockázott krumpli, a karikázott sárgarépával együtt. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. A paprikát és paradicsomot is belekarikázzuk. Ha félig főtt, megszórjuk borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálalásnál mellétesszük a tejfölt, aki kér, tesz a levesébe.

Krumplikrémleves


Ennek lefutott a szezonja, nem nagyon van már  régi krumpli, de az új is beért.

fél kg burgonya (ó)
1 kispohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
esetleg 1 fej vöröshagyma
kevés zsír vagy olaj
só,
babérlevél
bors, (nálam a bors kimarad)
petrezselyem zöld
A vöröshagymát felkockázzuk apróra és megdinszteljük, a vége felé adjuk hozzá a fokhagymát és egy picit még pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt megtisztított krumplit és felöntjük vízzel, hogy ellepje, beletesszük a babérlevelet és megsózzuk. Puhára főzzük. Ez csak ó krumpliból igazi, ha újkrumpli van csak otthon akkor inkább elégedjünk meg a sima krumplilevessel.
Mikor puha a krumpli, kidobjuk a babérlevelet és pürésítjük a krumplit. A tejfölt hozzákeverjük, és fűszerezzük. Picit összeforraljuk és tálaljuk.

2013. augusztus 29., csütörtök

Vihar


Egy kis meglepetés délutánra Kecskeméten. Nem fotóztam, csak átéltem, hogy leesett az elmaradt egész nyári csapadék pár perc alatt. Azt hogy mit vert le, tört össze pontosabban holnap leltározom fel.

2013. augusztus 24., szombat

Szilvás lepény



Az alapja kelt tészta, de egy csípet sütőpor is van benne.
70 kg liszt,
1 csomag élesztő (szárított és kicsi)),
2 tojás,
1 evőkanál étolaj,
1 teáskanál cukor,
kevés só,
tej (szükség szerint)
csipet sütőpor,
Tölteni:
szilva, nem mértem, a tepsi nagyságától is függ.
fahéj,
édesítő(cukor)
prézli(zsemlemorzsa)
Az élesztőt felfuttatom egy kis langyos tejbe, ami édesített. A lisztet tálba ömlesztem és mélyedést készítek bele, ideöntöm a megfuttatott élesztőt. Kicsit letakarom liszttel és a többi hozzávalókat adagolom. Kevéske sót, és a tojást felütöm  hozzá. Az egészet összekeverem és a langyos tejet, adagalom amíg összeáll a tészta. Ha egynemű és sima az olajat is hozzáadagolom és összekeverem. Fakanállal is lehet, nem kell a kezünk hozzá. Közepes nagyságú tepsit választok, a kicsibe nem férne bele. A legnagyobbnál meg a tészta vékony lenne. A tepsit vékonyan megolajozom, majd megszórom liszttel. A tésztát beleborítom és elterítve hagyom kelni.
Közbe a szilvát megmosom, lefelezem és megszórom fahéjjal, ha kell édesítőt is szórok rá. Mielőtt a tésztára raknám, összerázom egy kevés prézlivel, hogy ne legyen sok leve. Mikor félig megkelt a tészta, rárakom a szilvaszemeket a vágott felükkel lefelé. Egyenletesen, akár mintázat alakzatba is lehet, attól függ mennyire érek rá. Itt csak sorba raktam, és még hagytam egy kicsit pihenni. Bedobom a sütőbe, tűpróbáig sütöm. Ha maradt ki fahéjas prézli, rászórhatjuk a tetejére a tepsibe, a teljes megsülés előtt 5 perccel. Itt a képen is az látható, csak ez nem finom prézli, egyszerű házilag darált száraz zsemle morzsaléka.

Itt már a szeletelés megkezdődött. Meg próbáltam  hogy a szilvaszemek kerüljenek a szeletek közepébe, de kevés sikerrel. Az íze jó, és gyorsan el is fogyott. Ha nem elég édes, lehet porcukrozni a tányéron. Itt a túl érett szilva nem praktikus, hiszen sülés közbe elterülne a tésztában. Jó étvágyat hozzá.