2013. május 15., szerda
2013. május 14., kedd
2013. május 11., szombat
Bodza virágzás kezdete
Ha már a virágok szezonja van akkor jelzem azoknak, akik messzebb mennek a termésért. A bodza is bontja a szirmait, és lassan lehet szedni.
A bodza virága is praktikus palacsintatésztába mártva és megsütve, de a téli szükségleteket is most lehet elrakni. A bodzaszörp és tea egészséges és finom téli ital. A szárításra most az idő is kedvez, csak esténként kell bevinni a szabad levegőről.
Hogy hova tűnik el a polcról később a szörp, az egy rejtély, olyan rövid ideig van a hűtő ajtaján a szörpös üveg. Nem panasz, hiszen egészséges és kedvelem is.
A zsenge mentalevelekből már lehet egy kis frissítő italt készíteni, mert ebbe az évbe az is korán kihajtott.
A bodza virága is praktikus palacsintatésztába mártva és megsütve, de a téli szükségleteket is most lehet elrakni. A bodzaszörp és tea egészséges és finom téli ital. A szárításra most az idő is kedvez, csak esténként kell bevinni a szabad levegőről.
Hogy hova tűnik el a polcról később a szörp, az egy rejtély, olyan rövid ideig van a hűtő ajtaján a szörpös üveg. Nem panasz, hiszen egészséges és kedvelem is.
2013. május 9., csütörtök
Akácvirág palacsintatésztában
A virágok némelyike étkezésre is felhasználható, és a gyerekek is szívesen fogyasszák. Most az akácfa virágzik, és ha idejébe szedünk belőle, elkészíthetjük, édesség helyett. Ha még nincsenek nagyon kinyílva, akkor a legjobbak. Azért a környezetét is nézzük meg, nagy forgalmú utak szélén ne szedjük. A szántóknál is figyeljük meg a közeli növényzetet, hogy ne a gyomirtós parcella mellől szedjük. Legjobb lenne apró kis erdőben, vagy kis füves tisztáson szedni, de ez nem mindenkinek van a környezetében. Belenézünk a virágokba, hogy a rovarok nem kezdtek e lakmározni és bódultan heverésznek. Ha tiszta akkor már csak a mosás lesz hátra.
Palacsinta tésztát készítünk:
Liszt, tojás, csípet só, tej,
Lehet egyenként belemártogatni a száránál fogva, de ez elég lassú és a végén sok virág a tésztába marad.
Ha leszedjük a virágokat és belekeverjük a palacsintatésztába sokkal gyorsabb lesz. Kisütjük forró olajba és megkóstoljuk. Ha nem elég édes akkor porcukorral megszórjuk, vagy egy kis mézet adunk mellé. Bele lehet keverni a tésztába is az édesítőszert, de akkor kicsit nehezebb a sütése. Én nem szoktam, mert annyira édesíti be mindenki amennyire szereti. Kellemes kis desszertkülönlegesség az egyedi aromával. Tálaláshoz pár mosott és leszárított natúr virágot is szórhatunk köré, mindig eltűnik a dekoráció fogyasztás közben.
Az akácfa virága még sok egyébre is felhasználható, télire lehet szárítani teának.
Apránként leírom a többit is.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)