2013. március 28., csütörtök

Húsvét


Ebben az évben nagy valószínűséggel fehér húsvét lesz. Sok embernek lesz gondja a hóval, de attól még jól érezheti magát, hogy nem utazik át a fél országon. Nem olyan idő van. Telefonon elérhetjük a számunkra fontos embereket, és a jókívánságokat megosztjuk. Én is hasonlóan teszek. Minden idelátogató vendégemnek nagyon boldog ünnepeket kívánok. A nőneműeknek sok locsolót, a férfiaknak nagyon sok hímes tojást, de a sima piros is kedves ajándék.
              NAGYON BOLDOG HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!

2013. március 26., kedd

,,Fekete karácsony és fehér...''

Nem terveztem már a téli fotókat, de egy kicsit sok lett ez a márciusi hó. A fél ország hó alatt. Ez a bekötőszöveg sem ma íródott, csak folytatom, mert rájöttem, van még tél.
,,Fekete karácsony és fehér húsvét'' lehet hogy ez a közmondás nem alaptalan, bár tavaly nem úgy tűnt. Most behozza a több évi hiányt.
Ezek a varjak sem gondolták a nagy fészekrakás közbe, hogy még jönni fog a tél. Ez a fotó még a tavaszi készülődést mutatja, pedig csak pár nap különbség a képek dátuma közt. Most a fészekrakás helyett a mindennapi falatjukat kell összeszedni.
 Ez a kis hófúvás az ajtóm előtt volt, pedig fedett az a rész. Nem nagyon jó a fotó, de ez még kora reggeli felvétel, csoda hogy sikerült ennyire is.
 A jövendőbeli tujáimat a hó eltemette, pedig már szépen fejlődtek. kicsit  kiszabadítottam őket, jó lenne ha túlélnék. Nem nekik való ez a teher.
 Ez a gif a pontos kora tavaszi helyzetet példázza. A napsütéses kék égbolt is márciusi fotó, a hó pedig grafika, mégis látjuk hogy van. A hóhelyzet elég vacak jelenleg: ,, Nem ette meg a kutya a telet'' tartja a közmondás. Van benne igazság.

2013. március 22., péntek

Sós palacsinta II



Itt sajtos ízesítésű palacsinta lesz az ennivaló. A palacsintatésztát elkészítjük a szokásos módon, és kisütjük.
A tölteléken lesz a hangsúly. A mennyiséget nem írom le, hiszen attól függ, ki milyen vastagon megkenve szereti.
Szükséges a töltelékhez:
tejföl
sajt
fűszerek(só, esetleg bors)
besamel:
liszt
tej
vaj
A lisztből és a tejből és a vajból besamel mártást készítünk(link), és hagyjuk kihűlni. Közben fűszerezzük tetszőlegesen, de hagyhatjuk alapba és majd a sajt íze lesz a domináns.
 A sajtot lereszeljük, a fajtáját mindenki maga dönti el. Azért persze a túl pikáns ízűek és a füstöltek mégsem az igaziak. Bár ha valaki azt szereti akkor... A kihűlt mártásba beleszórjuk a sajtot, ha kell, egy kevés tejfölt is adagolunk hozzá. A palacsintákat vékonyan megtejfölözzük(el is maradhat, ha soványan szeretnénk) majd megkenjük a sajtos mártással. Föltekerjük és sorba rakjuk. Fogyasztás előtt tejföllel picit dekoráljuk és a sütőbe dobjuk egy picit. Ha sietünk a mikró is megfelel a célra. A maradék sajtos mártást az asztalra tesszük, hátha valaki még belemártaná a palacsintákat.
Összerakhatjuk a palacsintákat tortaformába is.
Jó étvágyat


2013. március 19., kedd

Sós palacsinta I





A palacsinta tésztát nem tejjel készítem ehhez, hanem ásványvízzel Régen szódavízzel készítettük, de megfelel az ásványvíz is. A mennyiséget nem íróm le, hiszen alapdolog.
Szükséges:
ásványvíz
liszt
tojás

sütéshez anyag(zsír, olaj)
Összeállítjuk a palacsintatésztát egy habverővel és kisütjük a szokásos módon. Nem esszük meg előre, közben, mert akkor az étkezésnél már nem lesz étvágyunk.
A töltelékéhez felhasználhatunk maradék pörköltet is. Elsősorban csirkehúsból szoktam készíteni, de másikból is finom. A húst kicsontozom a maradékból és ledarálom. Kevés tejföllel lazítom és ha kell, utána fűszerezem. A palacsintákba egy nagy kanállal teszek és négyszögletesre hajtom. Tűzálló edénybe rakom(kis tepsi is jó) pár pötty tejfölt szórok rá, és egy kicsit a sütőbe rakom.
Ha nem maradékból készítjük, akkor ledaráljuk a húst. Egy vöröshagymát felkockázunk és kicsit megpirítunk. Rászórjuk a darált húst és tovább pirítjuk, gyengén fűszerezzük.  A végén egy kis tejföllel lazítjuk és hasonló módon folytatjuk, mint a maradékkal.
Tejföl helyett lazíthatjuk egy kis paradicsomlével is.
Egy leveshez feltálalhatjuk második félének, de megteszi vacsorára is.