2012. szeptember 30., vasárnap

Képek



----------------------------
A kertem ékességéből mentek el néhány darabot, mert hamarosan itt a száraz és sivár ősz. Ezeknek egy része nem ma került a gép elé, hiszen elnyíltak, csak a képek kisebbre vágása és szelektálása kimaradt.

2012. szeptember 28., péntek

Mikropite


Nagyon egyszerű kis mikróban elkészült süteményhelyettesítő. Az ötletet valahol én is olvastam, de azóta már többször kipróbáltam.
Szükséges:
4 evőkanál liszt
1 mokkás kanál sütőpor
 3 evőkanál cukor(vagy édesítő megfelelő szájízre)
1 evőkanál kakaó
1 kis tojás
1 kanál olaj
4 evőkanál tej

Összekeverjük a lisztet a sütőporral, és a többi hozzávalót is adagoljuk, a legvégén az olajat tesszük bele. Ha szükséges esetleg még egy kanál tejet teszünk hozzá. Keverhetjük egyenesen abba a pici edénybe is amibe készítjük, mikrózható csésze, vagy parányi kis tál. Sima állagúra keverjük és mehet a mikróba.
A kakaó helyett vanillincukorral is készítettem már, és ízletes volt, mutatós is a világos tészta. Vagy vaníliaaroma is tökéletesen megfelel. 3,5 perc elég az elkészüléséhez, de utána még egy percig a leállt mikróba lehet hagyni és akkor biztosan átsül.
Tökéletes akkor is, ha apró gyümölcsdarabokat keverünk közé.

2012. szeptember 15., szombat

Tepsis krumpli, liba darabokkal.


Az ebédet foglalnám össze pár szóval. Ez csak olyan szombati, amikor elfoglalt az ember, és praktikus ha a sütő dolgozik helyettünk. Ráadásul rájöttem, hogy a krumpli, mint menü, alig van jelen a receptjeim között. Ezt sürgősen jóvá kell tenni. Pedig néhány már le van írva, még fotó is akad, de az borzalmas minőségű. Mindegy, a leírás attól még érthető.
Ez egy olcsó kis menü, akár vacsorára is megfelel, de levessel ebédnek is, vagy egytál ételnek.
Kell:
krumpli(mennyiség tetszőleges)
libahús(itt szárnydarabok)
fokhagyma
fűszerek(só, bors, stb.)

A krumplit megtisztítjuk, lehet hajába krumpliból, vagy sima frissen pucolt. Lekarikázzuk és rétegezzük a tepsibe egy kis sóval megszórva. Itt az ízlés dönt, hogy milyen fűszerrel szórjuk meg.
A libadarabokat is befűszerezzük és lefedve (fóliával, sütőpapírral, vagy zárható edénybe) és a sütőbe tesszük. Ha nyers a krumpli, akkor egy időbe is lehet, lehetőleg másik tepsibe, hiszen az elkészítési idő nem azonos.Ha csaknem puha a hús akkor a krumpli tetejére rakjuk, vagy a krumplit terítjük köré. Szép pirosra pirítjuk, én fokhagymát is teszek mellé, de csak a vége felé, ne égjen meg.
Lehet serpenyőbe is, a hús megfőzése után, de tepsibe az igazi. Eredetileg a disznótorost szoktuk így, de hol van az még...
Mellé a saláta porcsinos valami.  Az lesz a következő recept!

Porcsinos saláta


Én az interneten olvastam, részletesen a porcsinról, mint étkezési anyag.
 Ismertem, mint amivel sok baj van a kertben, mert nagyon aktív, és nem szárad el könnyen a töve elvágása után. Ha azt akarjuk akkor a tövével fölfelé kell igazítani, de úgy is kell egy kis idő.
Eltervezem hogy megkóstolom, ezért hagytam a kerti csap környékén néhány tövet. Most időszerű volt leszedni belőle, mielőtt magot is hoz és átveszi a hatalmat.Mindegy melyik porcsinfajta, fogyasztható a levele. A porcsint megmostam ahogy kiszedtem azonnal. Közben ellenőriztem hogy lakik-e valaki a levelek között.

Kicsit macerás lecsipkedni az apró leveleket, de a szárából is hagytam a zsenge részekből. Elsőre nem szedtem túl sokat, bár megkóstoltam natúr, úgy ítéltem hogy jó az íze. Nem mértem csak csipegettem. Hogy ne ijesszem meg a családot, csak a többféle összetevőhöz szórtam.

Összetevők:
zöld paprika(lehet színes is vagy fehér)
paradicsom (szilva alakú, mert keményebb a húsa)
porcsin 
fűszerek( borecet, só, bors) 
A paprikát feldaraboltam, tisztítás után. itt mind bepirosodott paprika került bele. A paradicsomokat csak négy felé vágtam, mert apróbbakat szedtem le. Közé szórtam a megtisztított porcsint, és öntetet készítettem: kevés borecet(vagy étkezési) só (óvatosan a porcsin is sóz egy cseppet) és borsot szórtam rá. Csak nagyon keveset, mert a csípős nem kedvenc.
Pihentettem két órát és néha megkevertem, nem tettem a hűtőbe, mert ma hűvös nap volt. Jó íze lett, legközelebb magába is kipróbálom, nem nagy mennyiségbe, mert elég munkaigényes. Ízletes volt, most este már maradék sincsen.
A saláta fotó a maradékból készül, kissé életlen lett.