2012. április 22., vasárnap

2012. április 18., szerda

Hókifli

Gyorsan felrakom a húsvétkor megírt recepteket, mert a végén letörlöm a gépről.


50 dkg zsír,
1 tojás sárgája
1 cs sütőpor
csípet só
kis pohár tejföl

liszt
porcukor

Az egészet összekeverjük habosra a tejfölig és annyi lisztet adagolunk hozzá, amennyit bevesz. Pihentetjük egy kicsit. Vékonyra nyújtjuk és kis kockákra daraboljuk. Valami tölteléket teszünk a kocka közepére egy kávéskanállal adagolva(dió, mák), de üresen is tökéletes. Föltekerjük kiflinek. Nagyon apró kiflijeink lesznek. Kisülés után porcukorba hempergetjük őket és rakjuk a tálcára.
Kicsit munkaigényes az apró kiflik elkészítése, miután megenni, szinte egy falat, egy darab. Pillanatok alatt eltűnik a tálcáról.

Ezt meg is sütöttem, de nem tettem bele tölteléket. olyan aprókat csináltam, hogy be lehetett kapni egy falatra.

Ennyi volt

Eladják a kattintgatós oldalt, pedig kezdtem megkedvelni. A baj az, hogy az én e-mailomat el sem fogadta (citromail) és szívességből beregisztráltak nekem. Most mit lehet mondani erre?

2012. április 13., péntek

Puncs szelet



Nem a hagyományos puncsszeletet írom le. Ez egy változat.

hat tojás (ha van maradék fehérje kevesebb is elég)
cukor tetszőlegesen(30 dkg)
csípet só(tényleg csipet, el is maradhat)
3 puncs puding por (főzős)
1 vanília puding por (főzős)
A pudingok a liszt helyett vannak.


Krémhez:
5 dl tej
5 kanál liszt
2 vaj (vagy egy fél margarin)


Máz:
cukor
meggylé
pici rum

Ha linzert, vagy hókiflit sütünk akkor mindig van maradék tojásfehérje. Ehhez adok ötletet, hogy felhasználjuk. Ez már sok szabadidőt igényel.

A tojásfehérjét habbá verjük gőz fölött, a cukrot is hozzáadagoljuk. Egyenként a tojássárgáját elkeverjük a kész habba. Majd a puncs pudingot és a vaniíia pudingot is hozzáadagoljuk. Megsütjük, mint a piskótát szoktuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a lapot szétvágjuk és megtöltjük a krémmel.

Krém
Felmelegítjük a tejet egy kis cukorral, egy decit kihagyva.
A maradék tejbe a lisztet oldjuk fel. Ha forr a tej, folyamatos keveréssel a lisztest hozzáadagoljuk. Praktikus a kézi habverőt használni a keveréshez. Ha megfőtt, a tűzről levéve hozzáadagoljuk a vajat(margarin), folyamatosan keverve amíg el nem olvad. Ezzel töltjük meg a lapot.
(Lehet Besamel módra is: a vajon pezsegtetve a lisztet és a tejet adagolni hozzá).

A tetejére mázat teszünk. Leggyakoribb a meggylével kikevert cukormáz, kis rummal ízesítve. Nem kell főzni. Csak a cukorhoz adunk kevés meggylevet(rumot) és keverjük olvadásig, míg kenhető krémes állaga lesz.
A sütemény nagyon szépen néz ki oldalról is, a fehér krémmel töltve.


Tetszőleges máz:
Meggylével színezett cukormáz(rummal is lehet)
vagy,
Fehér cukormáz
vagy,
Simán porcukorral megszórva
vagy,
Dekorral díszítve
Ezt lehetne sorolni sokáig
Ez cseresznye, de meggy fotó most nincs kéznél.