2012. január 15., vasárnap

Kenyér és pálinka

Az 1800-as évek közepéről és végéről gyűjtöttem ki.  A helyesírási hibákat békében hagytam, mert azok a korra jellemzőek. Belinkeltem azt a helyet, ahonnan hozzájutottam a régi írásokhoz. Legyünk kevésbé kritikusak velük.
http://epa.oszk.hu/ Olvasnivalók a régmúltból

Régi recept :Krumplis kenyér.

 Ennek sütés-módja következő: Egy szakasztókosár (zsompor) liszthez kell főzni szintén akkora kosár krumplit; a költkovászszal épen ugy kell bánni, mint más kenyérnél; a megzuzott krumplit minden vizhozzáadás nélkül; a szokott kenyértésztánál merevebbre – keményebbre – kell gyúrni. – A mi liszt azután még marad, azt szépen összetakarítva jó meleg sós vizzel összegyúrva, és már ekkor a költtésztát is közé téve kell az egészet jól kidagasztani. – Az egész tehát ebből áll: jó költkovász, minél kevesebb viz, krumpli melegen. Hogy pedig a krumplizuzás finomul és minél gyorsabban történjék, az idemellékelt törőt, millyent én már évek óta használok – ajánlom.

A fotó származási helye: http://epa.oszk.hu/
A krumplitörő, a mint a kép mutatja, áll egy négyszögre kifaragott, négylábon álló hasáb-fából, mellynek közepén egy lyuk van vésve, ennek alsófelére apró lencseszem nagyságú lyukakkal ellátott bádoglap van erősen szegezve, mellyen a forrón berakott, megtisztitott krumpli az alatta levő edénybe a dugasz segítségével átnyomatik.


Pálinka készités vadgesztenyéből.

A vadgesztenyében nevezetes mennyiségü keményitőliszt, és e szerint tápláló anyag van, ugy hogy annak használata megjutalmazza az utánajárást. Először is lehet abból készitni rendes keményitőt, szint a szerint a mint a keményitőt más anyagból készitik. Annak liszte hasonlókép pótlékul szolgálhat a gabona liszthez, p. o. 2/3 rész rosz, és 1/3 rész gesztenyeliszt tökéletes jóizű fejér kenyeret ad, de erre nézve szükséges annak keserüségét a használat előtt kimosni, vagyis lúgsós vizzel (alkali) magából a gyümölcsből kivenni. Hasonlókép a vadgesztenye a pálinkagyárakban különösen használható. Szászországban 73–96 órányi vegyélesztés után egy véka zöldgesztenyéből – oda nem számitván az ahoz adott árpadarát, – kapnak mintegy 20 pint borszeszt 50 foknyi trallest vagy 1000 procentet, – ez nevezetes haszon, melly azért is figyelmet érdemel, mivel a kozmás iz eloszlatásával nem kell bibelődni.


2012. január 13., péntek

Felhők

Nyárias felhők januárban. Csak, körbefordultam, ugyanabban az öt percben.


2012. január 4., szerda

Kerti séta januárban

Mai fotók a kertből



Néhány fűszernövény télen is ad zsenge leveleket. A borsikafű ugyan elsiette a virágzást, hiszen január negyedike van. Valószínűleg nem tudja beérlelni a magjait. Szerencsére nem minden tő volt ilyen szorgalmas. Még csak néhány éves az ismeretségünk, de látom olyan mint a kapor. Szereti maga választani a másik évi helyét. Kicsit rendre kell utasítani, mert elfoglalná az egész kertet.
A rozmaring megerősödött, már nem kell aggódnom, túléli-e a telet. Tavaly azt hittem kipusztult, de összeszedte magát.
A zsálya is igyekszik bizonyítani, hogy évelő növény.
A mentából is felfedeztem a helyén pár szál hajtást.


Igyekvő zöldségek.  Szívesen csipegetem az ételekhez. Kis levelet rávitt a szél, de nem merem zaklatni tavaszig, nehogy megsérüljön. A meghagyott rész egész télen ad egy kis zöldség zöldet. Amikor hó volt akkor is megtaláltam a hó alatt. Mindig a külső leveleit csipkedem, hogy ne pusztuljon ki. A mellette levő képen az idei évi korai zöldség igyekszik nöni. Mire az öreg elfárad, felmagzik, itt lesz a fiatal.

Még a kelkáposzta elmegy télen is a hó alatt. Olyan kis vacak feje volt néhánynak, hogy ott hagytam. Mostanra szedhetőek. Már a sóska is megindult, némelyik kibírna egy kis csipegetést. A saláta is igyekszik kifelé a földből, hogy engem melegház nélkül is boldoggá tegyen. Hogy ez a kis kapor hogy maradt élve, nem tudom. találtam több helyen is, ahogy igyekszik megerősödni. Még nem vitt rá a lélek hogy megkóstoljam, de ha így folytassa, nemsokára.
***
Ami szomorú, az az, hogy ha ez így marad, akkor márciusra minden beindul. A kártevők állománya a téli hó és fagyhiány  miatt nem fog megritkulni. Aki minőségi árút akar, az tömény vegyszert vesz méregdrágán. Ez megemeli az árát a zöldségeknek, a minőségéről nem is beszélek. A növények teli lesznek mindennel. Én meg, mire kézi úton leszedem ezeket a kártevőket, jaj a derekam...
Csak abba reménykedek lesz csalán, meg egyéb növény, ami segít egy kicsit. Majd a káposztákat megint teleültetem bársonyvirággal. Mehet a fokhagyma a megfelelő helyre. Nem könnyen adom fel. A csapadékhiány az más téma. Azt nem pótolja a kútvíz.

Jerikó rózsája

Jerikó rózsája megindult. Az újév elmúlt, és el kellene tenni a képét innen.


Na ez a fotó pocsék lett!!! Mégis valamiért itt hagyom a kaktuszom, de egy felvétel se az igazi, csak a videós.