2011. április 17., vasárnap

Töltött dagadó




Töltött dagadó, kis repedéssel

Hát miután a dagadót nem szúrattam fel és idehaza senki, aki segítene, az első a töltelék helyének a kialakítása. Lassú és babra munka. A végén a mini kedvenc késemet letettem, és egy nagyobb kést vettem elő. Ez már segített az elindulásban.
Türelmesen igyekeztem befelé, mint egy óvatos barlangász. Nem szerettem volna komoly sérülést okozni az ebéden. Egy aránylag kis réssel megúsztam. Gyengén sóztam. Lemostam a deszkát, késeket stb. Gyorsan kattintottam a géppel, hiszen tervbe vettem a barlangászás közben, hogy ezt is megírom. Ha hamar megeszik, ugrik a fotó!
Zsömle (hús nagyságától függően, 2–3tojás, Egy fej vöröshagyma, zöldség zöld, fokhagyma, (darált húst kihagytam)
Fűszerek (só, bors, stb.)
Közbe már a zsömle is megpuhult az áztatással. Kifacsartam. A vöröshagymát apróra kockázva megpirítottam. A zöldség zöldet apróra ollóztam(kevés borsika füvet is vágtam bele, bors helyett) Fokhagymát is belezúztam.
Összekutyultam az egészet a tojásokkal együtt. Pici zsemlemorzsát szórtam hozzá.
Beletömtem lazán a dagadóba az egész anyagot. A végére a hústűket szúrtam be. A rést nem bántottam, hiszen a tojás nem engedi, hogy nagyon kijöjjön a töltelék. Tepsibe raktam és a tepsi szélétől kapott alufóliát. Egy ideig azzal sütöttem, majd levettem, hogy színt kapjon.
Töltött dagadó

Köretnek nekem sóskafőzelék, a többségnek párolt rizs.

2011. április 12., kedd

Káposzta saláta.


Ehhez nem kell sok szöveg.
Fehér káposztából készítjük. Ez a korai zöldes külsejű, nem az igazi hozzá. Szükséges hogy fehérek legyenek a levelek. A primőrt felejtsük el. Akkor inkább a múlt évi, betároltat használjuk. Vagy várjunk egy kicsit.
A mennyiséget nem szükséges leírni. Szájíz alapján fűszerezzük. A leszeletelt(gyalult) káposztát gyengén besózzuk, és hagyjuk pihenni egy kicsit.
Majd saláta levet öntünk rá. Ezt viszont mindenki másképpen keveri. ( só, olaj, cukor, bors, ecet)
Nálam pár kanál vízbe, csípet édesítő és ecet( bor vagy étel), nem csavarom ki a sótól a káposztát, inkább kevesebb sót használok. Állni viszont kell, legalább egy órát hogy igazi legyen.
Lehet dekorációnak leheletvékony lila hagyma karikákat szórni a tetejére. Nyáron a színes paprika csíkok is vidámabb színt adnak neki. Végső estebe pár sárgarépa csík is megteszi.

2011. április 10., vasárnap

Kaszáljunk, ássunk ki mindent, ami él?


Kedves netes barátom felháborodása keltette fel a figyelmem, a (ritka és védett)gyógynövény beszerzésének új módijára. . Nekem is a szívem szakadt meg. Hát miért éppen a ritkaságokat kell elemelni? Gyógynövény vagy nem, azért nem kellene lekaszálni (és gyökerestül kiásni).
Ha annyira gyógyulni szeretne, ott a csalán, cickafark és még azon kívül rengeteg hasonló, amik nagy mennyiségbe teremnek, és nincsenek extra igényeik. Megélnek bárhol. Csaknem korlátlanul a rendelkezésre állnak. Vagy csak az gyógyítja a lelküket, amihez nehéz hozzájutni. Amivel kárt lehet okozni. Mi boldogan sétálunk a természetbe, maximum a fényképezőgéppel. Mások titokba ártó szerszámokkal szerzik meg a szépségeket.


Kicsit elszomorodtam.
http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/362427

2011. április 7., csütörtök

Töltött káposzta



Nagy adaghoz, kb. 80 deka darált hús (sertés, esetleg pulyka).
Két tojás,
30 dkg körüli rizs (nem mérem)
Káposzta levelek, (ha nincsen fejes savanyú, a friss fehér káposzta levele is jó, csak forrázni kell a fejet)
Apró káposzta.
Fűszerek: bors, köménymag, fokhagyma, (vörös is a rántásba) babérlevél, ha nincs az apró káposztába. Pár szem szemes bors, törött paprika, só stb. Ki mit szeret.
A fűszereket a darált húshoz szórom, a fokhagyma és törött paprika felét is. Természetesen a babért és a szemes borsot nem teszem hozzá.
Tojást is beleütöm (héját a szemetesbe). Belekeverem a rizst, nem mérem, csak a tenyeremen saccolom.
Összekeverem alaposan.
A levelekről levékonyítom a középső, fő eret. Azt is belekockázom a hulladékba (apró káposzta neve). Beletöltöm a rizses húst lazára, föltekerem, mint a palacsintát, a két végét meg begyűröm. Az edény aljára apró káposztát terítek és rápakolom egymás mellé a tölteléket. Újabb réteg apró, ha elfogy a legfölső apró káposzta. Legfölül a babérlevelet teszem bele, hogy látható legyen. Felöntöm vízzel és lassú tűzön párolom. Ha háromnegyed főtt a babérlevelet kidobom.

(Semmi füstölt dolog nem megy bele. Régen a lábas aljára, húsos szalonna a disznó hasa aljából. Töltelékek közé füstölt kolbász. Sőt ha disznóvágáskor volt...... Gyerekként ízlett.)
Én már egy fogyókúrás változatot főzök. Ha már csak nem jó, akkor egy vékony rántást csinálok. Vöröshagymát dinsztelem, egy kis liszttel, majd készenlét előtt, a fokhagyma másik felét is beleteszem. Törött paprika rá és egy fél deci hideg víz, hogy ne legyen csomós. Lassan a káposztához adom, ha kell, akkor a káposzta levével még hígítom. Picit még főzöm. Majd lefedem egy kicsit a főzés után. Az asztalra teszek tejfölt, de nem mindenki használja nálam.
Ha kész, akkor forrón lefotózom, hogy a felvétel elég vacak és életlen legyen. Majd a photoshoppal próbálom renoválni. Megunom és berakom a végén úgy, ahogy van

2011. április 3., vasárnap

Séta a kora tavaszba.

Hát ezek nem a kertem növényei, mesterséges kert ez is, de egy város a tulajdonos! A  séta eredményei, kicsit korán nyíltak.  Mindenesetre tömegiszonyom volt. Nem is mindenki értékeli a szépet, de a többség mégis azért sétált ott.  Nem lehetett elmenni mellettük gyönyörködés nélkül. Pedig volt olyan is aminek az illata, hát......nem az esetem. Csak a tulipánfákat lesem az idén, hátha.... Tavaly se sikerült lekapni őket.
Magnólia 
Liliomfa          
  
A nevét nem jegyeztem meg
Barka
A díszhalak alig látszanak