2010. november 30., kedd

Csirkepörkölt nokedlival.

Ehhez nem is kell igazi szöveg. Csak egyszer valahogy a gépem elé került. Biztos valami sütemény is volt aznap. Most fedeztem fel hogy még a mappába díszeleg. Sima csirkemell megpárolva, egy kis hagymával. Színesítő azt hiszem, csak piros arany volt. Mindig megfogadom rögtön leírom ha valamit lefotózok, de elmarad néha. Persze a feledékenység......

2010. november 25., csütörtök

Karfiolos nemtommi



Akkor vegyünk le egy kicsit a derékméretből. Ehhez a főétkezésekbe is kell szigor magammal szemben.
Mennyiséget nem írok, ez egy szabadon alakítható étel. Ki mit szeret abból tesz többet.
Gyengén sós vízbe pár karfiolrózsát pároltam( nem párat, de a többi a családnak, rakott karfiolnak, majd azt is leírom, ha el nem felejtem).
 Néhány apró krumplit megfőztem. (ha nagyobb akkor felvágva) Két kis szál sárgarépát is hosszába szeltem és megpároltam. Mindezeket ugyanabba a vízbe.
Hőálló edénybe raktam őket, és megszórtam petrezselyem zölddel. Étkezés kezdete előtt pár perccel kevés reszelt sajtot szórtam rá (fotón ebbe az állapotba van). Mikróba, és már ehetem is.
A levet persze nem dobtam el.

Karcsúsító leves


A karfiolos ˝nemtommi˝ maradék levébe kicsit raktam vissza a párolt dolgokból. Kevés petrezselyemzölddel megszórtam, és bemeséltem magamnak hogy ez a leves.
Még csak nem is volt rossz.

2010. november 16., kedd

Csak úgy.

 Valahogy erről lemaradt a keret is. Apró kis csavargásom emlékeiből pár darab, amiből kicsit több felvétel lett a kelleténél . Erre már rakpart se volt, Úgy mondanám a madár sem járt erre.
 A fölső rakparton sétálgatok. Persze mire a köd kicsit is felszállt elfáradtam, kezdtek a gondolataim az IC felé járni.
Na erre nagyon emlékezek, mert még utána egy másik hídig elsétáltam. Utólag éreztem a lábamban. A szép dolgok amiket láttam megvigasztaltak a fáradtságért. Most szép tiszta volt a Tisza. Kora tavaszi út is tervbe van, de a fotók aligha fognak akkor sikerülni...

2010. november 13., szombat

Tarhonya leves




A mennyiséggel bajba vagyok, hiszen nem mindegy, mi a második féle. Vagy esetleg elmarad.
Szükséges:  tarhonya (gépi, v kézi) (kb. 15 dkg) Burgonya, pár szem, nagyságtól függ. Sárgarépa, zöldség, (esetleg egy vegyes zöldségcsomagból, ezt is azt is csipegetni)zöldség zöld, vöröshagyma, negyed karalábé. Étolaj és fűszerek..
A zöldségféléket megtisztítjuk, és lekarikázzuk. A burgonyát felkockázzuk.
Az olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd rádobjuk a törtpaprikát és felöntjük vízzel. Beledobjuk a zöldségeket, krumplit és fűszerezzük.(Kevés őrölt köményt is szórok bele) Ha majdnem kész, megszórjuk a petrezselyemzölddel, (aki szereti kis kolbászt is dobhat bele).

Töltött vöröshagyma.

 Pár nagyobb hagyma,(4 db fejenként) darált hús, fűszerek, olaj, tojás (1-2), gerezd fokhagyma. (a mennyiség a hagymák nagyságától is függ. Ha jó nagyok, a második 3 levél is tölthető.)
A hagymákat kétfelé vágom, nincs türelmem kicsalogatni a belsejét, ha egészbe hagyom. Kiveszem a belsejét, 3 rétegnyi levelet hagyok rajta.
A vöröshagyma belsejéből  felkockázok egy keveset, pirítom egy kanál olajon. Ha kihűlt, a darált húst beleteszem, közbe fűszerezem. (só, bors, kömény (őrölt), egyéni ízlés szerint. A legvégén a fokhagymát is hozzáadom feldarabolva.
Összekeverem a tojással. Betöltöm a hagymákba és egymás mellé ültetem őket. Beteszem a sütőbe, egy kis időre fólia alatt.
Majd szép pirosra sütöm. Bármihez szívesen fogyasztjuk. A rizsköret is tökéletes hozzá.