2010. október 31., vasárnap

Krémes szalakálival.

Ez eléggé kellemetlen illattal rendelkező sütemény. Ez csak sütés közben érvényes. Később finom sütemény lesz belőle.
rémes krémes
Az alapanyagok elég olcsók.
Egy tojás, fél kiló liszt, 1 csomag szalakáli, csipet só, egy kevés édesítő, egy dió nagyságú zsír (vagy hasonló alapanyag).
Természetesen egy kevés tej is kell a tésztához. Összegyúrjuk az egészet egybe, mintha simán tésztát készítenénk. A szalakálit rendesen szétszórjuk a liszten gyúrás előtt. Sajnos nyújtani is olyan vékonyra kell, ahhoz, hogy igazi finomság legyen. A nagy gáztepsi hátuljára méretezzük és körbevágjuk. Annyiszor nyújtjuk mérjük amíg a tészta tart. Amit ledarabolunk, a végén azt is újragyúrva felhasználjuk. Ha minden lap készen van, akkor kisütjük a tepsi hátlapján egyenként. Pár perc kell csak a sütéshez, nem kell megbarnulni a tésztának. A tepsi hátuljáról óvatosan csúsztatjuk le mert kőkemény, könnyen törik. Hagyjuk kihűlni a lapokat.
Közbe megfőzzük a krémet. Kell hozzá tej, liszt, cukor (édesítő), vanília, vaj vagy margarin.
A lisztet kevés tejjel habverővel kikeverjük csomómentesre. A tejet cukorral és a vaníliával felforraljuk. Forrás közben belekeverjük a lisztes tejet és krémmé főzzük. Ha kész lezárjuk a gázt, és a vajat hozzákeverjük. Addig keverjük amíg feloldódik. Leteszünk egy lapot és kenünk rá krémet, majd a következő lapot ugyanígy. Annyi laposat csinálunk amilyen magasra szeretnénk. Csak másnap igazi finom. A tészta beissza a krémet.
A krém is készülhet másképpen is, vagy csak a sima besamel mártás. A lényege hogy folyékony legyen egy kicsit, mert a lapokat az puhítja fel.
 A tetejére porcukrot szórunk, mint a parányi hóesés lett volna.
A képen a tetején is krém van, de ez egyéni ízlés szerint lehet (így nem kell annyira édesíteni).

Sütés közben ajánlatos még télen is nyitva tartani az ajtót, mert a szalakáli eléggé rossz illatot áraszt.
Krémes

2010. október 26., kedd

Töpörtyűs pogácsa.

A mennyiség nálam most ennyi volt.
 1kg liszt, 2 élesztő, pár kanál olaj, fűszerek, egy kis tej, 1 kis tejföl, 2 tojás, töpörtyű (nem mértem, csak saccoltam).

Felfuttatom az élesztőt, langyos tejben, csipet cukorral. Egy kispohár tejfölt öntök, a tálba. Lisztet is beleszórom. Sót teszek hozzá. Őrölt borsot, és köménymagot. Beleteszem a felfuttatott élesztőt. Csipet étolajat is teszek hozzá.
Töpörtyűs pogácsa
Ütök bele egy egész tojást, és egy sárgáját. A fehérje majd a teteje kenéséhez. Bedagasztok egy nagy adagot. (1kg liszttel) Ha szükséges langyos tejet adagolok hozzá. Hagyom kelni. Közbe a töpörtyűt ledarálom, és picit fűszerezem(baromfi töpörtyű).
A megkelt tésztát deszkára rakom, és picit kinyújtom, vagy húzom. Rakok rá a darált töpörtyűből, és összehajtom. Majd megismétlem. Ez miatt lesz szép leveles a pogácsa. Majd kiszaggatom, bevágom a tetejét, kiolajozott, lisztezett tepsibe rakom, kicsit távolabb egymástól. Megkenem a tojásfehérjével és megy a sütőbe. Sietek lefotózni, hogy el ne felejtsem.

2010. október 24., vasárnap

Párolt karalábé

Kezdődik az őszi karcsúsodási akcióm. Újra felrakok néhány emberkínzó receptet. Lelkiismeretesen meg is eszem, mielőtt leírnám az összetételét. Sose tudni, ugye ha nem élem túl, akkor más már ne főzze meg. Családom tagjai persze nem fogyóznak velem, így még nagyobb önuralom kell. Eldöntöttem, hogy a nekik készített menükből is rakok fel. Azok a jók, a nekem készülő, mikor hogy sikerül, de megeszem.
okt.15
A mai menü.
Párolt karalábé párolt tökkel vegyítve , és tükörtojás hozzá. Valami kis kalória nekem is kell.
Szükséges (1 személyre, két étkezésre.): 1 karalábé, valamennyi tök, kevés só. A tükörtojáshoz csípet olaj, tojás. (kell az én önuralmam, hogy elég is legyen ez a menü)
A karalábét megpucolom, és lecsíkozom,( mint a szalmakrumplit), majd felteszem párolódni. Időnként megkeverem, közbe a tököt is megtisztítom, és csíkokká alakítom. (lehet reszelni is a nagy lyukú reszelőn). Ehhez lehet idősebb tök, nem muszáj zsengének lenni. A fajtája? Én cukkinit használtam, de elég öregecske volt.
párolt karalábé
Ha félig puha a karalábé hozzáteszem a tököt, és picit megsózom. Készre párolom abban a lébe amit saját maga enged.
Tükörtojással és önuralommal fogyasztom.
(család : tarhonya leves és pörkölt, tésztával)

2010. október 22., péntek

Kolbászos-sütőtökös ragu

Ezt a receptet még nem próbáltam ki, csak a "Meglepetés" című újságban olvastam. Aranytartaléknak elrakom. De hátha valaki addigra kipróbálja. Nem nekem kell vállalni a kockázat lehetőségét. Igazán elfér itt ez a recept, hátha....
A tapasztalatokat szívesen elolvasom. Mivel nem készítettem el, egy sütőtök fotót rakok be. Bár mintha lenne virágzó babom is valahol.

Szükséges négy személyre:
40 dkg kolbász, 60 dkg sütőtök, 1 közepes fej vöröshagyma, 2gerezd fokhagyma,
1 kanál friss zsálya, 40 dkg fehér bab, 2dl húsleves, 1 evőkanál vaj, só,
Frissen őrölt bors, fél csokor petrezselyem, 1 evőkanál fehérborecet,
 1 evőkanál cukor, 2 db paradicsom,

A kolbászt felszeleteljük és a vajon 4-5 perc alatt átpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, és tovább pároljuk pár percen keresztül. Beleszórjuk a felkockázott sütőtököt. Összekeverjük, és ízesítjük a fehér borecettel. Hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott paradicsomot. Hozzáöntjük a húsleves levét, a fehér babot, és a zsályát.Összekeverjük sózzuk, és borsot szórunk rá. Ha felforrt, tűzálló tálba öntjük,és 180 fokos sütőbe tesszük. Készre sütjük, és tálalásnál megszórjuk petrezselyemzölddel.



2010. október 20., szerda

Bögre gombóc.


Nagyon régen gyerekkoromba ettem és finom íze volt. Köretnek használható.

Szükséges:
fél kg burgonya, egy kanál liszt, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, fűszerpaprika.
A krumplit megpucolom, és felkockázom (legjobb a szétfövő fajta). Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje , kevés sót szórok bele.
Puhára főzöm. A kanál lisztet elkeverem egy kevés hideg vízzel. Ha puha a krumpli, lassú tűzön, folytonos  keverés mellett hozzáöntöm. Készre főzöm, hogy ne legyen leve. Hagyom egy kicsit kihűlni.
Felkockázom a vöröshagymát, és megpirítom az olajon. Hozzáadom a törött paprikát, és lehúzom a tűzről. Most jön a lényege a formázás. Fogunk egy bögrét (régen volt ehhez egy nagyobb fémbögre) és teszünk bele egy kis vöröshagymás alapot. Körbeforgatjuk a bögre alján és oldalán. Majd egy kanállal a krumplis masszából  beleteszünk. Körbe körbe forgatjuk,  míg kerek nem lesz, kiborítjuk egy tálba. Ha már kevés a vöröshagyma, pótoljuk, és folytatjuk ameddig nem fogy el az alapanyag. Tökéletes köret bármilyen párolt húshoz.
Gyerekkoromban sült sonka szelettel is fogyasztottuk vacsorára.
A fotón lévő lett volna minta, de nem gombócoztam vele, mert éhes voltam. Csak elterítettem a tányéron és rászórtam a vöröshagymás cuccot. (bevallom egy kicsit híg is lett, mert gyakorlat teszi....)

2010. október 13., szerda

Ez is köret

Ez is köret, ha már így alakult.
A sok szívességből kiszedett sárgarépát kellett hasznosítani. Nem volt tervbe, hiszen télire lett volna majd a szép eltéve. Mindegy, felhasználtam.(meg kellett a fagyasztóba is tenni egy keveset, de hát majd csak elfogy valamire onnan is.

Sárgarépa, liszt, pici tej,vaj, reszelt sajt, (ízlés szerinti mennyiség) só, olaj. (fűszerek ízlés szerint)



Megtisztítottam az egészet, és hosszába felszeleteltem.
félig megpároltam egy kevés enyhén sós vízben. Közbe elkészítettem a tervezett öntetet.
Besamel mártást csináltam ( liszt pirítása vajon halványra, tejet adagolni és folytonos keveréssel felfőzni), és kevés sót tettem hozzá.
Egy tepsit (vagy tűzálló tál is jó) megkentem egy kevés olajjal. A sárgarépát leszűrtem a levétől, és beleterítettem.
Leöntöttem a mártással, és bedobtam egy kicsit a sütőbe. Mikor már elitta a mártást és csaknem kész volt, megszórtam a reszelt sajttal.  Még egy kicsit hagytam a sütőbe. Csak hogy a sajt rápiruljon.(ha ráég akkor igazi keserű)
Natúr pipifasírt volt hozzá. (természetesen leves is, nehogy éhen haljanak a kísérleteimtől)
Közepes sikere volt, én viszont élvezettel ettem, mert kedvelem a répa természetes ízét.
Fotó az most nincs, ezt se terveztem megírni.