2010. október 7., csütörtök

Burgonyakrokett.

Nyitogattam  a hűtőajtót, hátha eszembe jut valami ennivaló ötlet. Akkor pillantottam meg az előző napi törött krumplit.
Hideg nem hideg, valami ötlet kellene hozzá vacsorára, hogy elfogyjon. Beugrott a krokett ötlete. Gyorsan véghezvittem,  mielőtt meggondolom magam. Pár szelet husi is volt még a hűtőbe, mutatva hogy valaki megint mellőzte az étkezést.
Azt mellédobom és kész a kaja...
Néha a spontán ötletek sikeresebbe,k mint a nagy nekikészülődéssel, tervezéssel készült kaja.

Kroketthez kellékek.

  1 kg krumpli, 3 evőkanál liszt (kicsit púpozva), só,
bors, tojás, prézli. (aki szereti a zöldség zöld se rontja el)
A kisütéshez valami olaj (zsír)
A krumplit megpucoljuk, és felkockázva megfőzzük. (az igazi, a régi szétfőzhetőből lenne).
Megtörjük,kicsit hagyjuk hűlni, a tojást nehogy összekapja. Beleütjük a tojást, a liszttel, fűszerekkel összegyúrjuk .Kinyújtjuk a gyúródeszkán, és csíkokra vágjuk. A csíkokat megsodorjuk, késsel darabolni kezdjük. Mint a nudli alapot, csak nagyobbakra. Kézzel kiformázzuk a kroketteteket, végigrakjuk a deszkán. Sütés előtt picit prézlibe nyomjuk és mehet a sütésbe. Nálam a prézli lemaradt.
Bármihez finom köretnek. Önálló vacsorának is megteszi, valami kis főzelék mellé feltét helyett.

2010. október 4., hétfő

Töltött tök

Szükséges:
Tök, darált hús, 1 zsömle,(tej a zsömle áztatásához) zöldség zöld, fűszerek,olaj, tojás (1-2), vöröshagyma, gerezd fokhagyma.
A mennyiséget nem írom mert a tök nagyságától függ. Nem méréssel, csak szemre dolgozok. Ha picit sok akkor púposabbra rakom. 
A tököt ketté vágom (ha gyenge nem szedem le a héját) és kiszedem a belsejét. A végét levágom. Ennek a zsenge cukkininak a belsejét is megtartom. A gyümölcs kiszúróval szedem ki belőle. Megmosom, és hagyom picit száradni.
A vöröshagymát felkockázom és pirítom egy kanál olajon. A darált húst is beleteszem és kicsit tovább pirítom, közbe fűszerezem. (só, bors, kömény (őrölt), egyéni ízlés szerint. A legvégén a fokhagymát is hozzáadom feldarabolva. 
Hagyom kihűlni. Összekeverem a tojással, a beáztatott kifacsart zsemlével. Beleszórom a felaprított zöldség zöldet.
Gyengén besózom a tököt, és belerakom a tölteléket (ráhalmozom..) Fóliával lefedem, és mehet a sütőbe. Ha leveszem a fóliát akkor beszórom mellé a kikapart részt, és megsül.
Van amikor felhasználom egy kis kaporral (tejföllel)szósznak mellé..

A képen láthatónál, kicsit kevés volt a töltelék. Néhány kis kivájt belsőt is ráraktam. A picurka csillagtököt is megtöltöttem, és a kalapját visszaraktam. Ha már megtermett.

Kilók

Kicsit újra a kilókkal foglalkozom. Ennek az oka hogy a sok állítólagos testmozgás közben, visszajött másfél kiló.
Eredetileg ezen az őszön is szerettem volna lerakni pár kilót, de mintha eltévesztettem volna. Felszedtem egy kicsit. Úgyhogy újra várhatóak a fogyókúrás menük. Csak felrakom a már elkészülteket. Néha persze azért lesznek nem fogyókúrásak is. Szokásosan

2010. október 1., péntek

Töltött gomba kirántva.


A gomba fejeket megmostam (most leforráztam és hagytam kihűlni)  A törzsüket kitörtem, és apróra kockáztam fel.. Egy kis fej vöröshagymát is felaprítottam..
Kevés olajon elkezdtem pirítani, és ahogy színesedett, az apró gombatörzseket is hozzádobtam. Együtt pirítottam, és közbe fűszereztem.
(ha nem fogyókúrás akkor egy csöpp darált hús is mehet hozzá.) Hagytam kihűlni egy kicsit. Pici zöldség zöldet is aprítottam hozzá. Egy tojást beleütöttem, és összekevertem. Ha túl laza akkor egy kis prézli segíthet. Ha kemény tejföllel lehet lazítani.
Beleraktam a gombafejekbe púpozva. Mintha kis labdák lennének. Kicsit kézzel össze is lapogattam. Majd óvatosan lisztbe, tojásba, és prézlibe forgattam. A tojás segít összetartani. Nálam csak egyből nézett ki a töltelék. Olajban kisütöttem, és tányérra raktam. A tányéron a képen, néhány szelet idősebb cukkini a félkör alakú.
Bármilyen köret tökéletes hozzá.