2010. szeptember 26., vasárnap

Trombitavirág



Kevés gondom van ezzel a trombitavirággal. Nem szokott ilyen nagy lenni. Főleg mivel nem szereti a hideget, ragaszkodik a lakáshoz. Persze én is igényt tartok rá. Az én jogom régebbi, és nem növöm ki a lakást. Tudom én hogy vissza lehet, kell is vágni. Csak elgondolkodtam azon, ha hagytuk volna a természetes közegében. Ahol nincsenek korlátozva a hely igényei.
Elképzelhető hogy fa nagyságú növénybe lehetne gyönyörködni. Most vagy én lakok rossz helyen, vagy ez a növény került messze a honától. Akarjuk, de vajon miért? A saját éghajlatunkon természetes növények is gyönyörűek. Mi mindig valami extra után vágyunk.

 Most törhetem a fejem, hogy hol teleljen ki ez a hatalmas növény. Már tavaly is gyanús volt, hogy igényelné az egész helyiséget ha hagynánk. Az illatának a finomságáért fizetni kell...

Mondjuk a muskátli nem nem nő nagyra. Inkább azt kellene tartani.

2010. szeptember 25., szombat

Almás táska

Apró almás táska!
Itt semmi recept sincsen. Csak megsütöttem a leveles tésztából a dinsztelt almával. Kicsit vékonyra sikerült, és ropogós lett. Most este ahogy néztem, tökéletesen fogy.
A maradékból lett a pár pogácsa. Nem kellett agyonsütni.

2010. szeptember 23., csütörtök

Paprikás krumpli.


Mindig írom a recepteket, és most rájöttem, hogy alapvető recepteket nem is írtam még.
Pedig azokat is készítek. Úgy hogy jöjjön a mai menü.
Krumpli.
Kolbász(lecsó is jó, nem lesz gyomorégés a füstölttől)
1 zöldpaprika
Vöröshagyma.
Fokhagyma
Fűszerek.
A hagymát apróra kockázva megpirítom, szórok rá törött paprikát, és rádobálom a vékony hasábra vágott burgonyát(akkor is krumpli az) felöntöm vízzel hogy ellepje. A zöldpaprikát belekockázom. Sózom (kevés őrölt köménnyel javítom a lecsókolbászt.) Ha a krumpli kemény fajta, egy kávéskanál lisztet szórok bele a lébe. Óvatosan hogy csomómentes legyen. Ha 3/4  főtt akkor beleteszem a kolbászt, elvágva több darabra (néha belekockázok egy keveset pluszba).
A fokhagymát is beledobom apróra vágva (vagy préselve).

Most ˝nem tudom mi ˝ saláta volt hozzá.
Két pici uborka a lugasról, ványadtak görbék, senki se ette volna meg .Egy zsenge cukkini (le kellett héjazni mert csúnya volt) Egy piros paprika. Nem kaliforniai, csak bepirosodott. Az egészet leszeltem. Csípet sóval, almaecettel, kávéskanál édesítővel elkevertem. Nagyon csöpp fokhagyma gerezdet is tettem hozzá. Hagytam érni néhány órát. (Mire hazaérünk összeérik...)

2010. szeptember 20., hétfő

Sütőtök krém (lekvár)


    * 1 kg sütőtök
    * 2 db citrom
    *  Kristálycukor (édesítő) a mennyiséget nem írom mert ízlés dolga.
    * Vanília (rúd, aroma, vagy cukor)

A sütőtököt kimagozom és keskeny csíkokra vágom. Csak az érett tökkel az igazi. Egy kis időre a sütőbe rakom, de nem sütöm teljesen, úgy mintha megennénk. Közbe lereszelem a citromhajat, csak a sárga részét. A levét is kinyomom. Hagyom hogy kicsit hűljön a tök, és a héját leszedem. Összetöröm mint a krumlit, és felrakom főni. beleteszem a citromalapot, és mikor felforr, a cukrot hozzáadom. Folyamatosan kevergetve főzőm míg a cukor el nem olvad. (ha vanília aroma van azt csak a végén keverem bele.)A rúdvaníliát belekaparom a citromalapba. Ha vaníliás cukrot teszek hozzá, az a cukor elolvadása után belemehet, és még kevergetem vele egy kicsit. Üvegekbe rakni,és száraz dunszt.

Ez az alaprecept, de...
nem igazán kapós nálunk. Ha sok sárgabarack terem (na nem az idén) akkor nem is rakok el, csak picit. Most még van tartalékom.Úgy hogy lekvár nem lesz, csak krém.

Sima krém.
 Ha tököt sütök akkor szoktam bővebben rakni a sütőbe, és a maradékot használom föl.(nem mindenki eszi meg nálunk). Nem is nevezném lekvárnak, inkább simán sütőtök krémnek hívom. A kihűlt tököt kiszedem a héjából. Összetöröm pépesre, kevés édesítőt adok hozzá. Fölforrósítom teljesen, és mehet az üvegekbe. Semmi ízesítőt nem teszek hozzá, teljesen a saját íze marad meg. Apró üvegekbe rakom, és meleg helyre teszem száraz dunsztba.  Desszert helyett ki lehet kanalazni.  Így nem csömör, inkább mintha csak a sima tök volna. Egyszerre több tepsit is kisütök, ha van kedvem pancsolni, és az a tartalék, ha semmi ötletem sincs hogy mit tegyek az asztalra.
Ez is jó bármihez, még natúran is.
Nem kell sok, mert a párom úgy néz a sütőtökre, mintha mérgező lenne.