2015. január 4., vasárnap

Túrós pogácsa

Ez az idei karácsonyi pogácsa fotója. Ez is szerepelt a menüben.

40 dkg túró(1 csomag)
1 csomag margarin(25dkg)
1 kis tejföl(150g)
2 tojás sárgája (plusz a kenéshez)

1 cs. élesztő
kevés tej az élesztőhöz
Mokkás kanálnyi cukor a futtatáshoz
liszt (amennyit felvesz)
reszelt sajt a tetejére.

A cukrot feloldjuk langyos tejbe és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni. Fél kiló lisztbe beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a margarint és kicsit összedörzsöljük. A túrót is hozzáadjuk a tojással és a felfuttatott élesztővel. Összegyúrjuk és adagolunk még lisztet hozzá amennyi kell. Kelt tészta minőségűre összeállítjuk, majd langyos helyen megkelesztjük. Ha  szükséges, kicsit letakarjuk a tetejét, hogy ne jusson hozzá hideg levegő.
Ha megkel kicsit kinyújtjuk és hajtogatjuk, újra pihentessük egy kicsit, majd kinyújtjuk újra, és megkenjük tojással, sajtot szórunk rá és kis pogácsákat szaggatunk. Kicsit rongyosnak látszik a szegélye a lelógó sajtszálaktól, de mire kisül, eltűnik.
Jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések: