2013. augusztus 24., szombat

Szilvás lepény



Az alapja kelt tészta, de egy csípet sütőpor is van benne.
70 kg liszt,
1 csomag élesztő (szárított és kicsi)),
2 tojás,
1 evőkanál étolaj,
1 teáskanál cukor,
kevés só,
tej (szükség szerint)
csipet sütőpor,
Tölteni:
szilva, nem mértem, a tepsi nagyságától is függ.
fahéj,
édesítő(cukor)
prézli(zsemlemorzsa)
Az élesztőt felfuttatom egy kis langyos tejbe, ami édesített. A lisztet tálba ömlesztem és mélyedést készítek bele, ideöntöm a megfuttatott élesztőt. Kicsit letakarom liszttel és a többi hozzávalókat adagolom. Kevéske sót, és a tojást felütöm  hozzá. Az egészet összekeverem és a langyos tejet, adagalom amíg összeáll a tészta. Ha egynemű és sima az olajat is hozzáadagolom és összekeverem. Fakanállal is lehet, nem kell a kezünk hozzá. Közepes nagyságú tepsit választok, a kicsibe nem férne bele. A legnagyobbnál meg a tészta vékony lenne. A tepsit vékonyan megolajozom, majd megszórom liszttel. A tésztát beleborítom és elterítve hagyom kelni.
Közbe a szilvát megmosom, lefelezem és megszórom fahéjjal, ha kell édesítőt is szórok rá. Mielőtt a tésztára raknám, összerázom egy kevés prézlivel, hogy ne legyen sok leve. Mikor félig megkelt a tészta, rárakom a szilvaszemeket a vágott felükkel lefelé. Egyenletesen, akár mintázat alakzatba is lehet, attól függ mennyire érek rá. Itt csak sorba raktam, és még hagytam egy kicsit pihenni. Bedobom a sütőbe, tűpróbáig sütöm. Ha maradt ki fahéjas prézli, rászórhatjuk a tetejére a tepsibe, a teljes megsülés előtt 5 perccel. Itt a képen is az látható, csak ez nem finom prézli, egyszerű házilag darált száraz zsemle morzsaléka.

Itt már a szeletelés megkezdődött. Meg próbáltam  hogy a szilvaszemek kerüljenek a szeletek közepébe, de kevés sikerrel. Az íze jó, és gyorsan el is fogyott. Ha nem elég édes, lehet porcukrozni a tányéron. Itt a túl érett szilva nem praktikus, hiszen sülés közbe elterülne a tésztában. Jó étvágyat hozzá.

Nincsenek megjegyzések: