2013. július 6., szombat

Egyszerű karfiolleves



1 kis karfiol, vagy egy nagyobból fél is elég
petrezselyemzöld
1 nagyobb sárgarépa, vagy két kisebb
1-2 újkrumpli
1 apró vöröshagyma, vagy fiatal hagyma zöld

bors
kanálka zsír(olaj)

A karfiolt szétszedjük, a leggyengébb zöld leveleket is a leves alaphoz adhatjuk. A karfiol gyengébb szárát is rajta hagyjuk a rózsákon, és feldaraboljuk nagyjából egyforma nagyságúra. A krumplit is megkaparjuk, ha kell akkor megpucoljuk és felkockázzuk. A többit se hagyjuk ki az előkészületekből.
Az olajat beletesszük a fazékba és a megmosott répát belekarikázzuk. Kicsit a tűzhelyen kevergetjük, pirítjuk, amíg  répa kiadja a színét és az olaj is aranysárga lesz. Nem hagyjuk hogy pirosodni kezdjen a répa, a barnulásról nem is beszélve. Felöntjük vízzel és beledobjuk a felkockázott mindenfélét. Megfűszerezzük és a kis vöröshagymát egészbe beledobjuk,vagy a zsenge hagyma zöldet rászórjuk feldarabolva kicsit később, amikor félig főtt a leves. Lassú tűzön főzzük. A répától olyan színe lesz mint a húslevesnek. Nem kell hozzá sok minden. Itt nagyon kevés cérnametélt is került bele az apróra vágott zöldség zölddel egy időben.
Ehhez a recepthez, nagyon jól fel lehet használni a rakott karfiol készítésénél kimaradt karfiol főzőlevét is.
Hát a fotókkal az ételeknél kis gondom van, majd valamikor...

Nincsenek megjegyzések: