2012. április 13., péntek

Vaniliás karika

Vanília karika (linzer alap)
Fél kiló liszt,
25 dkg margarin,
20 dkg cukor(édesítőből  kevesebb)
2 tojássárga
reszelt citroméj (vagy vanília ízesítés)
1-2 kanál citromlé
egy-két kanál tejföl
csípet só(kihangsúlyozza az édes ízt)
Késhegynyi sütőpor, vagy szódabikarbóna

Finomra darált dió díszítésnek, ha lekvárral ragasztjuk össze.
Lekvár, vagy csokit főzünk hozzá.

Az egészet összegyúrjuk, ha szükséges adunk még tejfölt hozzá. Pihentetjük a hűtőbe, egy kicsit. Vékonyra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ha nincs ugyanolyan lyukas középpel, akkor egy pici szaggatóval(stampedlival, gyűszűvel) minden második közepét kiszúrjuk. A kiszúrtat pici darált dióval megszórjuk és a sütőbe adagoljuk az egészekkel együtt. Nálunk a kiszúrt részt is megsütöm, ha sok az időm(nem gyúrom össze).
Kisülés után összeragasztjuk lekvárral a lyukast és a tömört. A kiszúrás helyére is csöppenthetünk egy kis lekvárt. A pici kiszúrt részeket is össze lehet ragasztani, és édes falatként tálalni. Gyerekek is kedvelik.
Ha lekvár helyet csokit készítünk és azzal ragasztjuk össze, az is siker lesz.

2 megjegyzés:

Rózsa írta...

Hasonló módon szoktam készíteni, általában mint karácsonyi apró süteményt, mindenki szereti nálunk.

Hólabda írta...

Nálunk is fogyós, bár elállna...