2011. október 24., hétfő

Lekváros bukta


Sima kelt tészta (nagy adag).
Szükséges a tésztához: 1 kg liszt, másfél csomag élesztő (kb. 6 dkg), 2 tojás(+ a kenéshez), kevés étolaj, 1 teáskanál cukor, kevés só, tej (nem mérem)
Egy deci langyos, cukros tejbe megfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba öntjük, rászórjuk a sót. A tojásokat is felütjük és hozzáöntjük. (Volt fél pohár tejföl, beleöntöttem). A megkelt élesztőt hozzáadjuk. Lassan adagoljuk a langyos tejet, amíg a tészta összeáll(közbe 1-2 kanál olajat is beleteszünk) Fakanállal alaposan kiverjük, mint a fánkot.
 (Jó ha átveszik egymástól a családtagok, pár percre. A pihent erővel sokkal gyorsabban hólyagosodik. 8-10 perces erőteljes verés elég). Letakarjuk és langyos helyen pihentetjük, amíg legalább duplája lesz a mennyiség.
A tepsit picit olajozzuk és liszttel megszórjuk.
Lisztezett deszkán húzzuk és téglalapokra daraboljuk. Közbe töltjük lekvárral. Feltekerjük és a végét picit begyűrjük. A tepsibe a feltekert rész kerül alulra. Nem túl sűrűn rakjuk, és megkenjük tojással. Pihentetjük egy kis ideig, hogy keljen.
Mehet a sütőbe a tűpróbáig. Addigra szép színes lesz a teteje. Ha véletlenül összeérnek a sütés végére a tepsibe, akkor sincs baj. Kihűlés után kiborítva a deszkára, nagyon szépen szét lehet venni a buktákat.
Lekvár egyéni ízléssel.
Nálam egy érdekes anyag volt(először tettem bele ilyet).
A bukták kicsit hosszabbak lettek és nagyobbak a szükségesnél. A középső a vége, a maradék tésztából. Nagy tányéron vannak fotózva. Senki nem reklamált a családból. A mára maradt három darab, még csodálatosan puha. Olcsó sütemény és gyerekek is szívesen fogyasztják. Ha teljesen cukormentesen szeretnénk az élesztő felfut az édesítőkkel ízesített tejbe is.

12 megjegyzés:

Anikó/Ann írta...

Na megint egy csemege,mindig kapok jó ötleteket,és ennek örülök,mert nálunk mindenki szeret mindent,hála isten,az édességeknek,sütiknek meg pláne.Köszi a tippet,puszi érte

Hólabda írta...

Kínomba sütöttem hétvégére én is. Nem tudok mindig mit kitalálni.

Rózsa írta...

Tetszik az elkészítési mód, a család is kiveheti a részét, hogy hólyagos legyen a tészta.
Jól néz ki, gondolom már nincs belőle:)))

Hólabda írta...

Nincsen, még morzsa se.

Hólabda írta...

Nem is a család szeretet az oka, a segítésnek, hanem a műtött kéz, lassan mozog, ha front van.

Adrienn írta...

Én lusta asszony módjára, minden kelt tésztát a kenyérsütővel csináltatok meg!:)))
De jó ötlet a bukta...régen volt már!!
A lekvárhoz sokat nem tudok szólni, hiszen második éve teszek csak el, de olyan porral, amit készen lehet venni!!

Hólabda írta...

Kedves Adrienn! Azt a port meg én nem ismerem. Még nem próbáltam. Gondolom hasonló a zselatinhoz.

Adrienn írta...

Igen, valami olyasmi! Csak bele kell főzni a gyümölcsbe az adott mennyiségű cukorral...és kész!

Edy Sant írta...

wpuw amazing brow hehehe, smile

Hólabda írta...

-)

online-lehetőségek írta...

Nagyon guszta meg kell adni szívesen ettem volna én is belőle. Nem igazán szeretek sütni, de ilyenkor megjön hozzá a kedvem és a recept is egyszerűnek tűnik köszönet érte kedves Gizella:))

Hólabda írta...

Sütni szeretek, enni még jobban-)))